Coraz częściej wśród odżywek białkowych można wyróżnić produkty, które deklarują brak laktozy, czyli cukru mlecznego w swoim składzie. Jest to szczególnie ważne, gdy głównym surowcem danej odżywki jest białko serwatkowe lub kazeinowe, które pochodzi z mleka. Warto również wspomnieć, że osoby, które chcą korzystać z odżywek proteinowych, a [...]
Trzymasz dietę od poniedziałku do piątku. Gdy przychodzi weekend, zaczynają się schody. Piwo, pizza, lody – przecież nie żyjesz dla diety! – próbujesz się usprawiedliwiać. W rzeczywistości jednak twoja silna wola staje się słaba... za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać [...]
Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]
Mięśnie przeciętnie stanowią około 40% masy ciała człowieka. Niektóre mięśnie odpowiadają za ruchy ciała, podczas gdy inne działają stabilizująco. Kiedy wykonujemy jakiś ruch czy ćwiczenie, główny mięsień wykonuje pracę, np. prostuje nogę w stawie kolanowym. Jest on wspomagany przez inne mięśnie działające synergistycznie. Ponadto, gdy [...]
Kofeina jest prawdopodobnie najczęściej przyjmowaną, aktywną farmakologicznie substancją na świecie. Alkaloid jest spotykany w kawie, herbacie, kakao, napojach energetycznych i słodzonych (np. cola) oraz suplementach diety („spalaczach tłuszczu”, środkach przedtreningowych). Ogółem, na chwilę obecną ocenia się, iż kofeina występuje w [...]
IGF-1 jest kluczową molekułą sygnałową, związaną z hormonem wzrostu, zwiększającą syntezę białek w mięśniach. Niedobór witaminy H ( Biotyny ) zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych oraz białek ustrojowych. Może wywoływać łojotok, łupież, zanik brodawek języka, znużenie, bóle mięśniowe, brak łaknienia, depresję, niedokrwistość czy zwiększone [...]
Sen jest "częścią" treningu. Powiem więcej - możesz mieć najlepszą dietę, świetny, progresywny trening, a wszystko zniweczy brak właściwej regeneracji. Mężczyźni w wieku 20-30 lat bardzo często poświęcają noce na alkohol, narkotyki, imprezy, co ma bardzo silny, negatywny wpływ na stężenie cukru we krwi w ciągu dnia, stężenie kortyzolu, hormonu [...]
Wiele wskazuje na to, że spożywanie białka serwatkowego zmniejsza podaż pokarmu, a jego dostarczanie razem z węglowodanami skutecznie obniża poziom glukozy we krwi. Wyniki eksperymentu w eksperymencie 1 podawanie 20–40 g koncentratu białka serwatkowego ograniczyło podaż pokarmu grupa, która zjadła 40 g koncentratu białka serwatkowego, dostarczyła [...]
Jeszcze całkiem niedawno często mówiło się, że nasz dzień dzieli się na 3 równe części: 8 h pracy, 8 h odpoczynku, 8 h snu. Jednak w obecnych czasach, dla większości z nas, te proporcje zostały zdecydowanie zachwiane. Więcej czasu poświęcamy na pracę, mniej czasu mamy na odpoczynek i dla rodziny. Znacznemu skróceniu uległ również czas przeznaczony [...]
Zrzucenie nadmiarowych kilogramów jest zdrowe dla organizmu. Nie zawsze jednak utrata masy ciała ma same zalety. Kiedy się odchudzamy, to myślimy zazwyczaj o poprawie sylwetki, mniejszych rozmiarach i lepszym samopoczuciu. Mało kto wówczas się zastanawia nad swoimi kośćmi, które przy nieprawidłowo przeprowadzonej redukcji tracą na gęstości. W [...]
Patrząc z perspektywy kilkunastu lat życia, pomijanie śniadań nie musi być zdrowym wyborem (pomimo iż bywa skutecznym narzędziem procesie odchudzania). Mówią o tym liczne badania dotyczące ryzyka śmierci u osób niejedzących śniadań. Naukowcy sugerują, że osoby, które zawsze pomijają śniadanie, są narażone na 87% wyższe ryzyko śmierci z powodów [...]
Tłuszcze dostarczają więcej energii w porcji, ale czy są bardziej sycące w porównaniu do węglowodanów? Jakie zagrożenia wiążą się z nadmierną konsumpcją węglowodanów? Przyjrzyjmy się badaniu naukowemu. Co oceniali naukowcy? Naukowcy oceniali wpływ posiłków na wydzielanie greliny, insuliny, sytość i głód. Podawano dwa rodzaje posiłków. 1217 kcal, [...]
Wegański styl życia może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Wynika to przede wszystkim z dużej ilości witamin i minerałów, jakie zjadamy wraz z roślinnymi pokarmami, ale przyczynia się do tego również unikanie produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiele z nich to produkty wysokoprzetworzone i często zawierają szkodliwe dla naszego zdrowia dodatki. [...]
Weganie bardzo często muszą mierzyć się ze złośliwymi komentarzami i pytaniami odnośnie ich stylu życia i odżywiania. Coraz częściej mówi się o tym, kim są weganie i co jedzą. Niestety wciąż poziom wiedzy na temat diet roślinnych jest w Polsce na niskim poziomie. Często ludzie jedzący mięso spotykając albo goszcząc weganina, chcą poznać szczegóły [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Regeneracja to czynnik, który jest tak samo istotny, jak to, czy pójdziesz na siłownie i wykonasz solidny trening lub zbilansujesz dietę pod kątem swojego celu. Aby czerpać w pełni efekty z treningów, musisz odpowiednio wypoczywać, jak i wspomagać swoje ciało kilkoma prostymi sposobami, które dążyć będą do przyspieszenia procesów odnowy po [...]
Odżywka węglowodanowa typu gainer jest to produkt, za pomocą którego dostarczamy do organizmu składników pokarmowych takich jak węglowodany i białka. Zazwyczaj występuje on w procentowej zawartości białka na poziomie 10,20 i 30%. Oznacza to, biorąc za przykład 20% zawartość protein, że na 100 g suplementu mamy około 70 g węglowodanów i około 20 g [...]
Podczas treningu siłowego zarówno mężczyźni, jak i kobiety popełniają sporo błędów. Dzisiaj trening kobiety zaczyna przypominać bardziej występy artystyczne z elementami akrobatyki niż efektywny trening mający na celu wymodelowanie sylwetki. Zazwyczaj mamy tutaj do czynienia z elementami skocznymi, treningiem równowagi czy ćwiczeniami, które są [...]
Wykorzystanie mleka poddanego procesowi sterylizacji oznaczonego skrótem UHT (z j.ang. Ultra High Temperature) jest równie wartościowe, jak pozostałe rodzaje mleka. Co więcej, naukowcy z Francji odkryli, że białka zawarte w mleku poddanym tego typu procesowi obróbki cieplnej są szybciej wchłaniane. Naukowcy twierdzą, że wykorzystanie mleka [...]
Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]